Laden...
Kogelbiefstuk met rode wijnsaus, pastinaakpuree, pastinaakchips en regenboogwortelen
Ingrediënten
- 4 kogelbiefstukjes
- 250ml rode wijn
- 500ml runderbouillon
- 20+10 gram boter
- 1 sjalot
- 1 laurierblaadje
- 11 takjes verse tijm
- 600g pastinaak
- 300g aardappelen
- Peper en zout
- Paprikapoeder
- Olijfolie
- 800g (regenboog)wortels
Bereiding
Wil je dit gerecht serveren tijdens de feestdagen? Je kunt de rode wijnsaus en pastinaakpuree al een dag eerder maken. Ook de wortels kun je vooraf koken. Bewaar alles in de koelkast. Op de dag zelf verwarm je de rode wijnsaus op laag vuur. Warm de pastinaak puree op 160 graden op in de oven. Warm de wortels op in de koekenpan en bak deze kort aan.
Rode wijnsaus
- Neem een zo breed mogelijke pan en breng de runderbouillon aan de kook tot deze tot de helft is gereduceerd. Je hebt nu een demi glace. Zet dit even aan de kant.
- Snipper het sjalotje. Doe 20 gram boter in een steelpannetje en fruit de gesnipperde sjalot tot deze glazig is. Voeg de rode wijn, het laurierblaadje en 1 takje tijm toe. Voeg naar smaak peper en zout toe en laat dit enkele minuten inkoken. Voeg vervolgens de demi glace toe en laat de jus op laag vuur nog 10-15 minuten pruttelen
- Zeef de jus. Roer vervolgens de 10 gram boter door de rode wijn saus.
Pastinaakpuree
- Schil zowel de aardappelen als de pastinaken en snijd deze in stukken
- Doe de aardappelen en pastinaak in een ruime pan met water en breng dit aan de kook. Giet na ongeveer 20-25 minuten af.
- Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg dit toe aan de aardappelen en pastinaak
- Pureer het geheel vervolgens met de stamper of staafmixer, voeg eventueel een scheutje melk en klontje boter toe en peper en zout naar smaak.
Extra: Pastinaakchips
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de pastinaak en snijd zo dun mogelijke plakjes met bijvoorbeeld een dunschiller. Je kunt ook de schillen van de pastinaak gebruiken. Besprenkel de pastinaakplakjes en/of schillen met wat olijfolie, paprikapoeder en zout en leg deze vervolgens op de ovenplaat. Haal na 20-25 minuten de pastinaakchips uit de oven en laat even afkoelen.
(Regenboog)Wortels:
- Schil de wortels. Leg de wortels in lengte in een ondiepe koekenpan en voeg water toe tot ze net onder staan. Kook de wortels circa 10 minuten tot ze net gaar zijn.
- Giet af. Bak de wortels tot slot nog even aan in een koekenpan met boter en zout.
Kogelbiefstuk:
- Zorg dat de kogelbiefstukken ontdooid zijn en op kamertemperatuur.
- Peper en zout de kogelbiefstukken aan beide kanten.
- Smelt een flinke klont boter in een koekenpan. Als de belletjes van de boter verdwenen zijn, bak je de kogelbiefstuk 1 minuut aan de ene zijde en vervolgens 1 minuut aan de andere zijde zodat beide kanten dicht geschroeid zijn. Bak vervolgens nogmaals per zijde ruim 1 minuut voor medium kogelbiefstuk.
- Je kunt de kogelbiefstuk nog even laten rusten door in aluminiumfolie in te pakken. Het is ook mogelijk de kogelbiefstuk direct uit de pan te serveren.