loader image

Stoofvlees met rode kool en aardappel-pastinaak-wortel schotel

Ingrediënten

Ingrediënten stoofvlees:

  • 600 gram magere stooflappen, sucadelappen, riblappen of stoofblokjes
  • 1 grote ui
  • 300 ml runderbouillon
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 plakje ontbijtkoek
  • 50 gram boter
  • 3 eetlepels azijn
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • zout en peper

Ingrediënten rode kool en aardappel-pastinaak-wortel schotel

  • 1 rode kool
  • 1 ui of sjalot
  • 2 zoete appels
  • 4 kruidnagels
  • Aardappelen (hoeveelheid naar wens)
  • Pastinaak (hoeveelheid naar wens)
  • Wortelen (hoeveelheid naar wens)
  • Rozemarijn
  • Zout
  • Boter om ovenschaal in te vetten

Bereiding

  • Zorg dat het vlees ontdooid is en op kamertemperatuur.
  • Snij het vlees in flinke dobbelstenen, bestrooi met peper en zout en wrijf het in met mosterd. Zet even apart.
  • Verhit de runderbouillon
  • Snipper de ui. Verhit de helft van de boter in een braadpan en fruit de ui zachtjes glazig op laag vuur (5 minuten). Schep de glazige ui uit de pan op een bord
  • Zet het vuur hoog en laat de rest van de boter erin smelten. Bak het vlees al omscheppend op hoog vuur bruin. Strooi er een lepel bloem over en schep goed om
  • Doe de ui nu bij het vlees terug in de pan.
  • Schenk de warme runderbouillon erbij. Het is de bedoeling dat het vlees net onder staat.
  • Voeg de azijn, laurier en kruidnagels toe.
  • Breng rustig aan de kook en zet de pan met deksel op een zwart warmhoudplaatje op de allerlaagste sudderpitje. Laat het vlees in 3-4 uur heel rustig gaar worden tot het elkaar valt.
  • Verkruimel tegen het eind de ontbijtkoek erdoor
  • Start als het stoofvlees gaar is met de bereiding van de rode kool en de aardappel-pastinaak-wortel schotel
  • Warm de oven voor op 150 graden.
  • Schil de gewenste hoeveelheid aardappelen, pastinaak en wortels. Snij deze vervolgens in plakken.
  • Doe alles in een pan met water en laat het 10 minuten koken.
  • Snij ondertussen de rode kool: Verwijder de buitenste bladeren van de kool, snijd de kool in vieren en verwijder de harde kern. Snijd de kool in lange smalle reepjes.
  • Pel de ui en prik de kruidnagels erin.
  • Doe de kool samen met de ui in een pan. Schenk er water erbij, zodat de kool voor de helft onder water staat en breng de kool aan de kook.
  • Wanneer de aardappelen, pastinaak en wortel 10 minuten gekookt hebben, giet je het water af. Schep de aardappelen, pastinaak en wortel vervolgens op een ingevette ovenschaal. Bestrooi naar smaak met rozemarijn en zout. Zet dit vervolgens 30 minuten in de oven op 150 graden
  • Schil de appel en snijd deze in blokjes. Schep na 15 minuten koken de appel bij de rode kool.
  • Laat de rode kool in totaal ongeveer 25 minuten koken. Verwijder dan de sjalot met de kruidnagels en giet de kool af .
  • Serveer het stoofvlees met de rode kool en de aardappel-pastinaak-wortel schotel.